?>

Bayraktar: "F-35'lerin verilmiyor olması gelecek için hayırlıdır"

Baykar Savunma Teknolojileri Lideri ve TR Teknoloji Vakfı Mütevveli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, Telegram hesabından, ABD'nin Türkiye'yi F-35 programından çıkarması ile ilgili görüntülü açıklama yaptı.

GÜNDEM - 4 yıl önce

BURSA (İGFA) - Türkiye'nin ilk milli ve özgün S/İHA'larını yapan Baykar Savunma Teknolojileri Lideri Selçuk Bayraktar, ABD Savunma Bakanlığı'nın Türkiye'nin F-35 programından resmi olarak çıkarıldığına ilişkin Ankara'ya bildirimde bulunması sonrasında görüntülü açıklama yaptı.

TELEGRAM'DAN GÖRÜNTÜLÜ AÇIKLAMA YAPTI

Telegram hesabından yaptığı açıklamada, F-35'lerin verilmiyor olmasının bugün için dezavantaj olarak görülse de gelecekte milli savunma sanayisi için hayırlı olabileceğine vurgu yapan Bayraktar, "Zira yurt dışından tedarik edeceğimiz yazılımına tümüyle vakıf olamadığımız dijital bilgisayarların yönettiği, pilotun bastığı tetiğin ne yapıp yapmayacağına karar veren yabancı görev bilgisayarı ve yazılımı olan böylesine bir sistem, bizi bağımsız kullanım açısından ciddi kısıtlamalara maruz bırakabilir. Bunun yanında tedarik, işletme , bakım maliyetleri düşünüldüğünde yıllara sari on milyarlarca dolarlık bir projeden bahsediyoruz. Evet, bugün itibarıyla o kapasiteye sahip bir uçak geliştirmemiz belki 15-20 yıl sürecektir. Geliştirilecek milli platformun tedarik, işletme, bakım ve idame maliyetleri her halükarda F-35'ten daha az olacaktır" ifadelerini kullandı.

Yurt dışından tedarik edilecek bu sistemin yaratacağı dezavantajlara değinen Bayraktar, "İçinde vakıf olamadığımız onlarca aviyonik, uçuş ve görev bilgisayarı bulunan bir sistem ile muhtemel kullanım kısıtları ve potansiyel ambargoları da düşündüğümüzde milli muharip platform bize bağımsız kullanım imkanı sağlayacaktır. Lakin 15-20 yıl sonra geliştirmiş olacağımız hava aracı da o döneme kadar geliştirilen hava araçlarından bir nesil geride kalabilir. Bunun yerine dünyanın halihazırda gittiği yere, geleceğin oyun değiştirici gücü olacak daha düşük maliyetli, yapay zekayla donatılmış insansız savaş uçaklarına, bu sistemlerin sürü kullanımı, gelişmiş otonomi ve akıllı kullanım alanlarına çalışmamız, S/İHA platformlarımızda olduğu gibi bizi bu alanda da dünyada lider ülkeler arasına sokabilir" diye konuştu.

MİLLİ İNSANSIZ SAVAŞ UÇAĞI İLK PROTOTİP 2023'TE 

Öte yandan videolu mesajında Baykar'ın yürüttüğü projelere dair detaylar da veren Bayraktar, "Baykar olarak son 4-5 yıldır projesini yürüttüğümüz AKINCI platformumuzun da olgunlaşmasıyla birlikte, son dönemde Milli İnsansız Savaş Uçağı projemize de hız verdik. Hedefimiz, 2023'te bu platformumuzun prototipinin ilk uçuşunu gerçekleştirmek. Bu alanda çalışmak isteyen gençlerimize ve genç girişimcilerimize tavsiyem, özellikle insansız platformların en kritik teknolojileri olan alanlara yönelmeleri olacaktır. Geleceğin yarışlarına bugünden hazırlanıp, dünyanın gittiği yerde lider olmaya bakmalıyız" dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır'da 'Pir Aziz'e vefa

2021-04-22 11:49 - GÜNDEM

Gonca Vuslateri Koronavirüs'e yakalandı

2021-04-17 18:25 - MAGAZİN

İhata duvarı yaptırılacak

2021-04-20 21:09 - YAŞAM

Kilitli parke taşı döşeme işleri yaptırılacak  

2021-04-15 21:53 - YAŞAM

Bina malzemesi alınacak

2021-04-16 23:26 - YAŞAM

COVID-19'a karşı 'Ozon' tedavisi

2021-04-22 08:46 - SAĞLIK

Türk yapımı film, Moskova'da dünya prömiyeri yapacak

2021-04-20 11:27 - MAGAZİN

Konut satışı son 5 yılın en düşüğünde

2021-04-16 12:01 - EKONOMİ

Bursa Gemlik'te seyir halindeki araç yandı

2021-04-19 13:50 - ASAYİŞ

Ağır sektörlerde görevi 'Cobot'lar devraldı!

2021-04-20 10:04 - TEKNOLOJİ

İlgili Haberler

Baka Uraloğlu Siirt’te Vatandaşlarla Bir Araya Geldi, Esnafı Ziyaret Etti

01:10 - GÜNDEM

Bakan Uraloğlu’ndan AK Parti Siirt İl Başkanlığı’na Ziyaret

01:02 - GÜNDEM

Bakan Uraloğlu'ndan Siirt Valiliği ziyareti ve İl Koordinasyon Toplantısı

00:54 - GÜNDEM

Bakan Uraloğlu Siirt’te: Yeni Demiryolu ve Yol Projeleri Tanıtıldı

00:46 - GÜNDEM

Siirt’te Asfalt Çalışmaları Başladı

09:53 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

Baka Uraloğlu Siirt’te Vatandaşlarla Bir Araya Geldi, Esnafı Ziyaret Etti

01:10 - GÜNDEM

Bakan Uraloğlu’ndan AK Parti Siirt İl Başkanlığı’na Ziyaret

01:02 - GÜNDEM

Bakan Uraloğlu'ndan Siirt Valiliği ziyareti ve İl Koordinasyon Toplantısı

00:54 - GÜNDEM

Bakan Uraloğlu Siirt’te: Yeni Demiryolu ve Yol Projeleri Tanıtıldı

00:46 - GÜNDEM

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde “CPR ve İleri Yaşam Desteği” Konulu Eğitim Düzenlendi 

10:23 - SAĞLIK