?>

Çocukluk Çağı Kanserlerinde Tedavi Modern Teknoloji ile Birlikte Yüz Güldürüyor

Medical Point Gaziantep Hastanesi Çocuk Hematoloji Onkoloji Uzmanı Profesör Doktor Ekrem Ünal, çocukluk çağı kanserlerinde kişiye özel ve multidisipliner tedavi uygulamalarının yanında, Çocuk Hematoloji ve Onkoloji hastalıkları hakkı

SAĞLIK - 1 yıl önce

Çocuk Hematoloji Onkoloji Uzmanı Profesör Doktor Ekrem Ünal, hematolojik olarak en sık görülen hastalığın anemi (kansızlık) olduğunu, aneminin de kendi içinde demir eksikliği anemisi, vitamin B12 ve folik asit eksikliği anemisi olarak sınıflandırıldığını ve beslenme eksiklikleri ile ortaya çıktığını belirtti. Yine Trombosit düşüklüğü anlamına gelen “trombositopeni” sık görülen hematolojik hastalıklardandır.

Beyaz kan küresi anlamına gelen “lökosit” sayısının düşüklüğü ve yüksekliği de hematolojinin ilgi alanına girmektedir dedi. Onkoloji alanında ise çocukluk çağında sıklık sırasına göre en çok görülen hastalıkların lösemi, beyin tümörleri, lenfoma, “Nöroblastom” denilen sinir kalıntı hücrelerinden köken olan bir kanser, böbrek tümörleri ve kemik tümörleri olduğunu belirten Prof. Dr. Ünal, bu kanserlerin tedavisinde ilgili bölümlerle beraber, cerrahi işlem yapıldıktan sonra kemoterapi ve bazen de radyoterapi uygulandığını belirtti.

Son yıllarda Çocuk Hematoloji Onkoloji alanında gerçekleşen değişiklikler ve gelecekte yapılacak tedaviler hakkında bilgi veren Medical Point Gaziantep Hastanesi Çocuk Hematoloji Onkoloji Uzmanı Profesör Doktor Ekrem Ünal sözlerine şöyle devam etti.

‘’Çok uluslu ve çok merkezli çalışmalar sonucunda çocuk hematoloji onkoloji alanında çok büyük başarılarla birlikte hastaların sağ kalım oranlarında ciddi artışlar kaydedildi. 100 yıl önce lösemi denilen kan kanserinden kurtulma oranı %20’lerde iken şu anda bu oran %80-90’lara ulaşmıştır. Yirmi yıllık çocuk hematoloji onkoloji tecrübemde, tedavi ettiğimiz çocuk hastalardan mimar, mühendis anne baba olanlar çok sayıda mevcut. Artık tedavi ettiğimiz çocukların çocuklarına da mutluluk ile bakıyoruz. Kök hücre nakli ile çığır açan birçok tedavi metodundan esinlenerek ve hastalıkların oluşum mekanizmasının bilimsel gelişmeler ile aydınlatılması sonucu akıllı ilaçlar geliştirilmiştir.

Ayrıca tek gen hastalıklarında genetik bozukluğun tespit edilip tedavi imkanı sağlayan gen tedavileri de günümüzde kullanılmaktadır. Ülkemizde ticari firmaların faz çalışması dışında ilk gen tedavisi daha önce katkılarım ile Hollanda da Ledien Üniversitesinden Prof. Dr. Arjan Lankaster ile işbirliğimiz sonucunda nadir ve kalıtımsal bir hastalık olan RAG1 geninde bozukluk olması sonucunda olan Ağır kombine immun-yetmezliği olan hastaların gen tedavisine yönelik RECOMB isimli gen tedavisinin Türkiye’deki ilk ayağını oluşturmak üzere başlattık. Bugün çok gelişmiş ve pahalı tedavilerin artık kapıda olduğunu biliyoruz özellikle ülkemizde medyada çok dikkat çeken SMA hastalıklarının tedavisi için milyonlarca dolar toplanmaktadır.

Bu yüksek teknoloji gerektiren gen tedavilerinin ülkemizde, bölgemizde Medical Point Gaziantep Hastanesi’nde yapılması için tüm gayretimizi sarf ediyoruz. Gelecekte daha da, yüz güldüren sonuçlar, ağır hastalıklara sahip olan çocuklarımıza beklemektedir.  Günümüzde hematoloji onkoloji için takip ettiğimiz çocukların bir kısmını kemoterapi ile tedavi etmekteyiz. Kemoterapinin yan etkisi olan kan değerlerinde azalmadan dolayı eritrosit ve trombosit denilen kan hücreleri de çok ihtiyaç duymaktayız. Bunun için 18 ile 50 yaş arasında herhangi bir kronik hastalığı olmayan tüm vatandaşlarımızı ve değerli Ortadoğu Business dergisi okuyucularını düzenli kan bağışı vermeye davet ediyorum. Kan verdikçe insanlar daha sağlıklı olmakta ve insandan başka kaynağı olmayan kan verildiği zaman kanserli bir çocuğun yüzünde gülümsemeye yol açmaktadır. Dünyada hiçbir maddi ölçü ile bu haz ile kıyas edilemez. Ayrıca değerli halkımızdan Kızılay’a kan bağışına gittikleri zaman sadece üç tüp vererek kök hücresi bağışçısı olma, anlamına gelen TÜRKÖK vericisi olmaya da davet ediyorum’’ diye konuştu.

Kaynak: KentHaber27.com

Haftanın Öne Çıkanları

Etiyopya'da Vefat Eden Genç Avukat Son Yolculuğuna Uğurlandı

2024-01-11 10:24 - GÜNDEM

Türkiye'nin en kalabalık ili belli oldu! Gaziantep kaçıncı sırada?

2024-01-09 09:52 - GÜNDEM

Siirt Barosundan Kader Sevgin İçin Taziye Mesajı

2024-01-11 10:36 - GÜNDEM

HÜDA PAR Siirt Belediye Başkan Adayı Abdurahman Özcan 

2024-01-11 10:33 - POLİTİKA

SON DAKİKA…CHP Nizip adayı belli oldu

2024-01-10 15:53 - POLİTİKA

Siirt altyapısında yıldızlar yetişiyor

2024-01-06 19:08 - SPOR

Gaziantep'e 'Amanos Tüneli' MÜJDESİ! Dev Proje Gaziantep'i şaha kaldıracak

2024-01-08 23:35 - EKONOMİ

CHP’nin Kilis Belediye Başkan adayı belli oldu!..

2024-01-11 01:30 - POLİTİKA

Siirt İl Özel İdaresi Çalışanları Kızılayın Kan Bağışına Yoğun İlgi Gösterdi

2024-01-12 15:28 - SAĞLIK

Vali Yardımcısı Eker, “Gaziantep’te Görev Yaptığım İçin Şanslıyım”

2024-01-09 18:51 - GÜNDEM

İlgili Haberler

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde “CPR ve İleri Yaşam Desteği” Konulu Eğitim Düzenlendi 

10:23 - SAĞLIK

Başhekim Dr. Çağdaş Kaynak'tan Kalp Sağlığı Haftası Mesajı: "Kalbinizi Koruyun, Geleceğinize Yatırım Yapın"

10:21 - SAĞLIK

Görevi Başında Katledilen Dr. Ersin Arslan, Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü'nde Siirt'te Anıldı

14:07 - SAĞLIK

Siirt’te Kontrolden Çıkan Otomobil Evin Bahçesine Devrildi

10:27 - SAĞLIK

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne Yeni Romatoloji Uzmanı Atandı

10:14 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

Baka Uraloğlu Siirt’te Vatandaşlarla Bir Araya Geldi, Esnafı Ziyaret Etti

01:10 - GÜNDEM

Bakan Uraloğlu’ndan AK Parti Siirt İl Başkanlığı’na Ziyaret

01:02 - GÜNDEM

Bakan Uraloğlu'ndan Siirt Valiliği ziyareti ve İl Koordinasyon Toplantısı

00:54 - GÜNDEM

Bakan Uraloğlu Siirt’te: Yeni Demiryolu ve Yol Projeleri Tanıtıldı

00:46 - GÜNDEM

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde “CPR ve İleri Yaşam Desteği” Konulu Eğitim Düzenlendi 

10:23 - SAĞLIK