?>

Doğal gaz ve elektrikte faturanın yarısı devletten

Geçen yıl gaz faturalarının yüzde 75’i, elektrik faturalarının yarısı devlet tarafından karşılandı. Bu yıl da destekler, yüzde 50-25 olarak devam edecek. Geçen yıl 160 milyar TL olan katkı, bu yıl 100 milyar TL’yi bulacak.

EKONOMİ - 3 yıl önce

Pandemi, yükselen küresel talep ve artan dünya ürün fiyatları sebebiyle, elektrik ve doğalgaza içeride de zam yapıldı. BOTAŞ’tan yapılan açıklamaya göre konut için doğalgaz fiyatı, yüzde 25 artışla 1.000 metreküp için 1.860 lira oldu. EPDK da elektrik tarifelerinde yüzde 52 ile yüzde 130 arasında değişen oranlarda zam yapıldığını duyurdu. Meskenlerde aylık 150 kWh’ye kadar olan tüketim için fiyat 1,37 TL/kWh, 150 kWh’nin üstündeki kısmı için ise 2,06 TL olarak uygulanacak. Böylece elektrikte kademeli tarife dönemi de başlamış oldu.

PİYASADAKİ ARTIŞ TÜKETİCİYE ASGARİ DÜZEYDE YANSITILDI

Geçtiğimiz bir yıl boyunca pandemi şartları sebebi ile enerji maliyetlerinde çok büyük artışlar meydana geldi. Dünya piyasalarında elektrik üretiminde kullanılan kömür fiyatlarında 5 kat, doğalgaz fiyatlarında ise 10 katlık artışlar yaşandı. Türkiye enerji sektörü de bu süreçte, küresel düzeyde ortaya çıkan olağanüstü maliyet artışlarından etkilendi. Ancak devlet kurumları arasındaki iş birliği ile bu artışlar, tüketicilere asgari düzeyde yansıtıldı.

Geçtiğimiz günlerde açıklamada bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez; enerjide yaşanan maliyet artışlarının vatandaşa tam olarak yansıtılmadığını, büyük kısmının devlet tarafından karşılandığını belirterek “Devlet 160 milyar TL’lik fedakârlık yaptı” dedi. Bakan Dönmez’in açıklamalarına göre devlet, geçen yıl doğalgaz faturalarının 4’te 3’ünü, elektrik faturalarının ise yüzde 50’sini karşıladı. 2022 zamlarıyla birlikte bu destekler doğalgazda yüzde 50, elektrikte yüzde 25 olarak devam edecek. Böylece yıl boyunca sadece bu iki fatura kaleminden hanelere, yaklaşık 100 milyar TL’lik katkı daha sağlanacak.

KARADENİZ GAZI VE AKKUYU NGS İMDADA YETİŞECEK

Türkiye, kendi enerjisini üretmek için üç koldan ciddi anlamda çalışmasını sürdürüyor. Karadeniz’de bulunan 540 milyar metreküplük doğalgaz, 2023 yılından itibaren konutlara aktarılmaya başlanacak. 2027’de en yüksek üretim kapasitesine ulaşılacak. Ülkenin toplam ihtiyacının yaklaşık üçte birlik kısmı, Karadeniz sahasından sağlanacak. Bu potansiyel, sadece konutların ihtiyacını en az 6 yıl karşılamaya yetecek.

Yenilenebilir enerji yatırımları da bütün hızıyla sürüyor. Toplam kurulu güç içerisindeki payı, yüzde 53’e ulaştı. Türkiye rüzgârda 10 bin 167 MW ile Avrupa’da yedinci, güneşte 7534 MW ile sekizinci, jeotermalde de 1650 MW kurulu güç ilk sırada bulunuyor.

Öte yandan Akkuyu Nükleer Santrali’nde de çalışmalar devam ediyor. 2023 yılında ilk reaktörün devreye gireceği santral ile, ülkenin toplam elektrik ihtiyacının yüzde 15’i karşılanacak.

Bu yerli kaynaklar devreye girdiğinde enerjide arz artacak, fiyat düşecek, ithalat kaynaklı maliyet artışları da en düşük seviyelere çekilecek.

KAYNAK : TÜRKİYE GAZETESİ
Haftanın Öne Çıkanları

Aygün Aydın, 'Sana neden escort diyorlar?' sorusuna verdiği cevapla gündem oldu!

2021-12-28 18:02 - MAGAZİN

73 yaşındaki Erman Toroğlu, el ele görüntülendiği genç sevgilisiyle evlendi

2022-01-01 23:01 - MAGAZİN

Erman Toroğlu dünya evine girdi! Bakın kiminle evlendi

2022-01-02 01:31 - MAGAZİN

Yalan Dünya dizisinin Orçun'u Bartu Küçükçağlayan sahneye etekle çıktı

2021-12-28 22:02 - MAGAZİN

Acun Ilıcalı'nın 15 yaşındaki kızı Yasemin, neredeyse annesiyle aynı boyda!

2022-01-02 01:01 - MAGAZİN

72 yaşındaki Erman Toroğlu, el ele görüntülendiği genç sevgilisiyle evlendi

2022-01-01 22:01 - MAGAZİN

73 yaşındaki Erman Toroğlu, el ele görüntülendiği genç sevgilisiyle nikah masasına oturdu

2022-01-01 22:31 - MAGAZİN

Gülçin Ergül New York Times Square'de

2021-12-28 20:02 - MAGAZİN

ZTK 5'inci Turu'nda perşembe günü görev yapacak hakemler belli oldu

2021-12-28 11:02 - SPOR

Başkent derbisinde ilginç an: Sağlık ekipleri sarı kart gördü

2021-12-26 22:31 - SPOR

İlgili Haberler

Siirt’in Şifalı Bitkisi Işkın ABD’de Araştırmalara Konu Oldu

10:35 - EKONOMİ

Şanlıurfa’da Mart Ayında Elektrik Tüketimi Son 3 Yılın En Yüksek Seviyesine Ulaştı…  

09:37 - EKONOMİ

Dicle Elektrik’ten Kadın İstihdamına Katkı: 12 Yılda Kadın Çalışan Sayısı Yüzde 563 Oranında Arttı

10:50 - EKONOMİ

TEDB Siirt Temsilcisi Ömer Faruk Sevgi, İmar Sorunlarını Siirt Valisi ve Belediye Başkan Vekili Kemal Kızılkaya'ya Aktardı

11:22 - EKONOMİ

Siirt'e Yeni Spor ve Gençlik Yatırımları Geliyor

09:54 - EKONOMİ

Günün Manşetleri

Siirt Üniversitesi Turizm Haftasında Sınıfta Kaldı

11:04 - EĞİTİM

Siirt’in Şifalı Bitkisi Işkın ABD’de Araştırmalara Konu Oldu

10:35 - EKONOMİ

Siirt’te Halay Başı Kavgası: Düğünde Başlayan Tartışma Hastaneye Taşındı, 5 Yaralı

10:23 - GÜNDEM

Vali Ve Belediye Başkan V. Kemal Kızılkaya’nın ‘23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı’ Mesajı

10:06 - GÜNDEM

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde İntörn Hekimlere Sütur Eğitimi Verildi

23:49 - SAĞLIK