?>

Dr. Ayas: "Çocuklarınızı kış hastalıklarından koruyun"

Gaziantep Özel Anka Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Ayas, çocukların kış mevsiminde, bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle daha sık hasta olduğunu belirterek zamanında ve doğru tedavinin önemine dikkat çekti.

SAĞLIK - 1 yıl önce

Kış aylarında artış gösteren hastalıklar en çok çocukları etkiliyor. Kapalı ve kalabalık mekanlarda daha fazla vakit geçirmek, okul ve kreş ortamı gibi etkenler çocukların daha sık hastalanmasına neden oluyor. Gaziantep Özel Anka Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Ayas, kış aylarında çocukları hastalıklardan korumak için neler yapılması gerektiği hakkında şu bilgileri verdi:

“Havaların soğuması ile birlikte özellikle çocuklar hassas olan yapıları nedeniyle hasta olmaya daha çok meyilli. Kışla beraber kapalı, kalabalık alanlarda geçirilen vakit arttıkça hastalıkların bulaşması da kolaylaşır. Açık alanda mikropların çocukları bulması zorken kapalı alanlarda çok kolaydır. Çocuk yoğunluğunun yüksek olduğu tüm kapalı mekanlar, oyun gurupları, yuva ve okullar, hijyeni yeterince iyi sağlanmayan, iyi havalanmayan oyun, parti alanları, alışveriş mekanları da hastalık kapmak için yeterli imkanı sunar. Özellikle kış aylarında çoğalan ve dört bir yanda kol gezen bakteriler ve virüsler, kalabalık ve sık havalandırılmayan ortamlarda yayılır. Kreş ve okullarda geçirilen vakit de enfeksiyonların yayılması için zemin oluşturur."

“Tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına neden olur “

Dr. Ayas, "Tehlikeli olan hastalıkların başında grip geliyor. Hastalık öksürük ve aksırıkları ile havaya yayılan salgıların solunması yoluyla bulaşıyor. Birkaç günlük kuluçka döneminin ardından ise ani başlayan ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, kas ve vücut ağrısı, halsizlik, burun akıntısı ve öksürük belirtileri ile ortaya çıkıyor. Bu hastalık birçok kişi tarafından önemsenmiyor ancak dikkat edilmediğinde ciddi sorunlara yol açabiliyor. Enfeksiyon, ilerlerse ve iyi tedavi edilmezse larenjit, farenjit, bronşit, sinüzit ve orta kulak iltihabına dönüşebiliyor. Daha ilerlerse zatürre, menenjit, beyin ve kas iltihabı gibi yaşamı tehdit eden hastalıklar da ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle bu hastalıkta erken önlem alınması gerekiyor. Gerekli tedavinin ardından yakınmalar yaklaşık 1 haftada geçiyor, öksürük ise diğer belirtiler kaybolduktan sonra 1 hafta daha sürebiliyor. Tedavide çocuğun dinlenmesi ve bol sıvı alması önemli. Akciğerlere ait hava yollarının iltihaplanmasıyla oluşan bronşit de, özellikle sonbahar ve kış aylarında çocukları tehdit ediyor. Öksürükle bulaşan ve tedavisi eksik kalan gribin zemin hazırladığı bronşitin belirtileri arasında çocuklarda yoğun balgam, hırıltılı ve sık solunum, öksürük nöbetleri yer alıyor. Uzayan öksürüklerle kendini gösteren zatürrenin belirtileri arasında ise ateş, titreme, üşüme, terleme, öksürük, balgam, göğüs / sırt ağrısı, hızlı nefes alıp verme, göğüste hırıltı, nefes alıp verirken göğüs duvarında içe çekilmeler, kusma, baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, gibi belirtiler görülüyor. Soğuk havalar pek çok hastalığın oluşumuna zemin hazırlarken, özellikle orta kulak iltihabı da bu dönemde sağlığı olumsuz etkileyen hastalıklar arasında yer alıyor. Bu hastalık, ateş, işitme problemleri ve kulak akıntısı ile kendini gösteriyor. Hastalıklar erken tanı, tedavi ve düzenli takip ile kontrol altına alınabilmektedir. Tedavi edilmediği takdirde ise yayıldıkları bölgeye göre ciddi sağlık problemlerine yol açabilir” dedi.

Ailelerin alacakları basit önlemlerle çocuklarını hastalıklardan koruyabileceğini dile getiren Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayas, “Gerekli önlemler alındığı takdirde hastalıktan korunmak mümkün. Çocukların soğuk nedeniyle enfeksiyon kapma riski artar. Ancak sırf bu nedenle terlemelerine neden olacak kalın kıyafetlerden de kaçınılmalıdır. Ailelerin çocuklarını giydirirken aşırı üşütmek ya da aşırı terletmemeye özen göstermeleri gerekmektedir. Hijyen şartlarının iyi olmadığı yerlerde enfeksiyonlar hızlı yayılmaktadır. Bu nedenle ailelerin temizlik kuralları konusunda çocuklarını eğitmesi de önemlidir. Çocuklar yorgun ve uykusuz olduklarında vücut dirençleri de düşerek daha kolay hastalanabilirler. Bu nedenle çocuklarda uyku düzeni özellikle kış aylarında daha da önem kazanmaktadır. Tüm gün okulda efor harcayan çocukların uykusu kadar dinlenmelerine ve dengeli beslenmesine de dikkat edilmeli. Çocukların bulunduğu odalar sık sık havalandırılmalı, aileler çocuklarını kirli havadan ve sigara dumanından uzak tutmalılar“diye konuştu.

Kaynak: KentHaber27.com

Haftanın Öne Çıkanları

Siirt’te Koyun Hırsızları Jandarmanın Operasyonuyla Yakalandı

2023-11-24 11:21 - ASAYİŞ

Nlksoft Ailesi, Midyat’ta buluştu. Nalan Kurt geleceğin dünyasını anlattı!

2023-11-27 00:19 - TEKNOLOJİ

Resim Tutkusu Öğrencilere İlham Oldu

2023-11-27 10:31 - EĞİTİM

Sağlık Bilimler Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Reşit Yıldız," üniversitede olumlu gelişmeler var "

2023-11-25 22:03 - EĞİTİM

Gaziantep FK'da Maxim kayıplarda

2023-11-27 15:25 - SPOR

Mustafa Güzel iddialı geliyor!

2023-11-27 10:10 - POLİTİKA

Siirt’te KOSGEB Meslek Lisesi Öğrencileriyle Buluştu

2023-11-29 10:29 - YAŞAM

Dünyanın en uzun adamı evlenmek istiyor

2023-11-23 18:37 - YAŞAM

İYİ Parti Gaziantep’te İl Başkanı O isim oluyor!..

2023-11-27 17:22 - POLİTİKA

CHP'nin Karkamış'daki ilk aday adayı Mustafa Güzel'e sevgi seli

2023-11-28 17:46 - POLİTİKA

İlgili Haberler

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde “CPR ve İleri Yaşam Desteği” Konulu Eğitim Düzenlendi 

10:23 - SAĞLIK

Başhekim Dr. Çağdaş Kaynak'tan Kalp Sağlığı Haftası Mesajı: "Kalbinizi Koruyun, Geleceğinize Yatırım Yapın"

10:21 - SAĞLIK

Görevi Başında Katledilen Dr. Ersin Arslan, Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü'nde Siirt'te Anıldı

14:07 - SAĞLIK

Siirt’te Kontrolden Çıkan Otomobil Evin Bahçesine Devrildi

10:27 - SAĞLIK

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne Yeni Romatoloji Uzmanı Atandı

10:14 - SAĞLIK

Günün Manşetleri

Baka Uraloğlu Siirt’te Vatandaşlarla Bir Araya Geldi, Esnafı Ziyaret Etti

01:10 - GÜNDEM

Bakan Uraloğlu’ndan AK Parti Siirt İl Başkanlığı’na Ziyaret

01:02 - GÜNDEM

Bakan Uraloğlu'ndan Siirt Valiliği ziyareti ve İl Koordinasyon Toplantısı

00:54 - GÜNDEM

Bakan Uraloğlu Siirt’te: Yeni Demiryolu ve Yol Projeleri Tanıtıldı

00:46 - GÜNDEM

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde “CPR ve İleri Yaşam Desteği” Konulu Eğitim Düzenlendi 

10:23 - SAĞLIK