?>

Düğün işletmecileri zor durumda

Gaziantep- Kilis Düğün Salonu ve Organizasyon İşletmeleri Dernek Başkanı aynı zamanda Tüm Düğün Salonları Etkinlik ve Organizasyon İşletmecileri Federasyonu Yönetim Kurulu (TÜDİFED) Üyesi olan Grand Aykanat Düğün Salonları Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aykanat, Koronavirüs'ün vurduğu düğün sektörünün zor durumda olduğunu belirtti.

GÜNDEM - 4 yıl önce

KİLİS (İGFA) - TÜDİFED Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Aykanat, düğün salonları ile ilgili tedbirler alınarak açılması gerektiğini ifade etti. 2019 yılının kasım ayı itibariyle dünyayı etkisi altına alan COVID-19'un mart ayından beri Türkiye'de de etkisini gösterdiğini hatırlattı.

Tüm sektörlerde de olduğu gibi düğün salonu işletmecilerinin de pandemi sürecinde ekonomik olarak zor durumda kaldıpını kaydeden Aykanat, "Türk örf ve adetlerinde aile kavramının ilk temel taşını oluşturan evliliklerin sekteye uğramadan devam etmesi günümüzün en temel sorunlarından olan aile yapımızın bozulmasına engel olacak. Düğün ve davet salonları eğlence amaçlı kullanılan işletmeler olmayıp Anadolu kültüründen ve köklerinden aldığımız sosyal yardımlaşma ve dayanışma geleneğimizdir. Sektörümüzü diğer sektörlerden ayıran en önemli özellik planlaması en az 6 ay önceden yapılmasıdır. Nikah tarihinin belirlenmesi ile düğün yapılacak mekanlar belirlenir. Sektörümüzle ilgili alınan kısa süreli ve anlık tedbir kararları hem düğün törenleri planlayan gelin ve damadı hem de hazırlıklarına aylar öncesinde başlayan işletme sahiplerini maddi ve manevi olarak fazlasıyla etkiliyor' dedi.

SEKTÖRÜN EKONOMİYE YILLIK KATKISI 9 MİLYAR 715 MİLYON DOLAR

TÜİK verilerine göre yılda 570-600 bin arası evlilik gerçekleştiğini açıklayan Aykanat, "Bir çiftin evlilik için harcadığı en düşük tutar 125 bin TL'dir. Düğün sektörünün tüm bileşenleri ile ülke ekonomimize yıllık katkısı 9 milyar 715 milyon dolar olarak hesaplanmıştır. Ülkemizde yaklaşık 10 bin 300 düğün davet mekanı bulunuyor. Evlilik sektöründen direk ve dolaylı olarak etkilenen esnaf ve işletme sayısı 15 bin civarındadır. Sektörden istihdam edilen personel sayısı 1 milyona yaklaşmıştır. Ayrıca düğün davet salonlarına ürün ve hizmet veren düğün sektöründen büyük pay alan beyaz eşya, mobilya, emlak piyasası, kuyumcu, ev tekstili, giyim tekstili, araç kiralama, ayakkabı züccaciye, çiçekçi, gelinlikçi, ses ve ışık sistemleri, fotoğrafçı ve kameraman ,organizasyon firmaları, pasta, kına malzemecileri, berber ve kuaförler, kuruyemişçiler, düğün ikramcıları daha bunlarla beraber birçok firma getirilen kısıtlamalar ile büyük maddi kayıplar yaşamış iflas etmiş kalanlarda iflas etme noktasına gelmiştir' diye konuştu.

MÜZİSYENLER ZOR DURUMDA

Aykanat, 'Bu belirsizliklerden dolayı geçimini sadece müzisyen olarak sağlayan sanatçı kimliğinde onlarca arkadaşımız intihar etmesine sebep olmuştur. Bir yıla yakın zamandır sadece iki ay açık kalan düğün salonları için açılış tarihi beklemekteyiz.' ifadelerini kullandı.

İL HIFZISSIHHA KURULU BİZDEN DE GÖRÜŞ ALMALIDIR

Aykanat, 'İl hıfzıssıhha kurullarının düğün salonlarıyla ilgili bir karar vereceğinde bizlerinde görüşlerinin alınmasını arz ve talep ederiz. Tüm halkımıza maske mesafe hijyen kurallarına uyarak sağlıklı, mutlu, huzurlu koronasız günler diliyoruz.' diye belirtti.

Haftanın Öne Çıkanları

Derbinin hakemi belli oldu

2021-02-24 14:22 - SPOR

Yayıncı kuruluştan Fenerbahçe'ye logo davası

2021-02-23 11:36 - SPOR

Daft Punk grubu ayrıldı

2021-02-23 15:47 - MAGAZİN

En çok takip edilen Türk oyuncu oldu

2021-02-19 16:20 - MAGAZİN

Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı ertelendi

2021-02-18 13:20 - GÜNDEM

Yozgat Bozok'ta 2 bin öğrenci yüz yüze eğitime başlıyor

2021-02-23 16:57 - EĞİTİM

Ardahan'da yaralı kurt donmak üzereyken kurtarıldı

2021-02-23 04:56 - YAŞAM

Paris Hilton nişanlandı

2021-02-18 16:25 - MAGAZİN

Malatya Doğanşehir Kaymakamı'na Kızılay'dan plaket

2021-02-18 13:40 - YAŞAM

Malatya Doğanyol'da deprem konutları yükseliyor

2021-02-20 10:24 - GÜNDEM

İlgili Haberler

Siirt’te Halay Başı Kavgası: Düğünde Başlayan Tartışma Hastaneye Taşındı, 5 Yaralı

10:23 - GÜNDEM

Vali Ve Belediye Başkan V. Kemal Kızılkaya’nın ‘23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı’ Mesajı

10:06 - GÜNDEM

Siirt’te 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Coşkuyla Kutlanacak

23:40 - GÜNDEM

Siirt’te ot toplarken kayalıklardan düşen adam hayatını kaybetti

15:13 - GÜNDEM

Siirt’te GAP Destekli Sera Projesiyle Üreticilere Ziyaret

15:10 - GÜNDEM

Günün Manşetleri

Siirt Üniversitesi Turizm Haftasında Sınıfta Kaldı

11:04 - EĞİTİM

Siirt’in Şifalı Bitkisi Işkın ABD’de Araştırmalara Konu Oldu

10:35 - EKONOMİ

Siirt’te Halay Başı Kavgası: Düğünde Başlayan Tartışma Hastaneye Taşındı, 5 Yaralı

10:23 - GÜNDEM

Vali Ve Belediye Başkan V. Kemal Kızılkaya’nın ‘23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı’ Mesajı

10:06 - GÜNDEM

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde İntörn Hekimlere Sütur Eğitimi Verildi

23:49 - SAĞLIK