?>

Fillerde ölüme yol açan uçuk virsüne karşı aşı denemeleri

Fillerde, yüzde 85 oranında ölüme yol açan uçuk virüsüne karşı aşı denemeleri yapılıyor.

YAŞAM - 3 yıl önce

BBC’nin haberine göre, İngiltere’nin kuzeybatısındaki Chester kentindeki hayvanat bahçesi ile Surrret Üniversitesinden bilim insanları, fil endoteliyotrofik uçuk virüsü (EEHV) denilen virüse karşı aşı geliştirmek amacıyla denemelere başladı.

Fillerde yüzde 85’e varan ölüm oranı olan hastalığa karşı ilk defa başlatılan girişimle, fil ölümlerinin yaklaşık yarısından sorumlu olan EEHV virüsünün etkisiz hale getirilmesi hedefleniyor.1990’da keşfedilen ve 1999’da Washington’daki Smithsonian Hayvanat Bahçesi araştırmacıları tarafından resmen tanımlanan virüs, özellikle fil yavrularını etkiliyor.

Chester Hayvanat Bahçesi yetkililerinden Katie Morrison, 2010’dan bu yana sadece 1 fil yavrusunun EEHV’yi atlatarak 5 yaşına geldiğini, hastalığa 7 yavruyu kurban verdiklerini belirtti.

Morrison, 2019’da Indali adlı fili kurtarmayı başarabildiklerini aktararak, "O bizim mucize bebeğimiz." ifadesini kullandı.

Genelde 18 aylık ile 3 yaş arasındaki filleri EEHV nedeniyle kaybettiklerini dile getiren Morrison, halsizlik ve ağız yaraları gibi semptomları fark ettiklerinde genelde çok geç kalınmış olduğunu, hayvanların 24 saat içinde ölebileceğini aktardı.

Surrey Üniversitesinden Profesör Falko Steinbach, enfeksiyonu önlemenin imkansızlığının farkında olduklarını, bu nedenle hastalığın ağır seyretmesi ve ölümle sonuçlanmamasını sağlamaya çalıştıklarını dile getirdi.

Fil yavruları enfekte olmadan onları virüsün zayıf bir haliyle tanıştırarak bağışıklık sistemlerini hazırlamayı amaçladıklarının altını çizen Steinbach, denenmiş ve test edilmiş çiçek aşısı yapısı üzerine kurulan aşıda, EEHV proteinleri kullandıklarını aktardı.

Profesör Steinbach, yerleşik ve güvenli işlemler kullandıklarını ayrıca aşıyı fillerden başka hayvanlarda test edemeyecekleri için fil deneylerine başlamalarının önem arz ettiğini, 5 yıl içinde aşı için önemli ilerleme kaydedilmesinden umutlu olduğunu söyledi.

Virüsün yavru fillerde bu kadar ağır hastalığa tam olarak nasıl yol açtığı bilinmese de sütten kesilme dönemindeki hayvanlara anne sütünden geçen antikorların azaldığı bir dönemde yaşlı fillerden virüs bulaşmasının, yavruların hassas bağışıklık sistemini zorladığı tahmin ediliyor.

Chester Hayvanat Bahçesinde EEHV’ye karşı mücadele şimdilik fillere rutin olarak test ve sağlık kontrolü yapılması ve kan testleriyle sürüyor.

KAYNAK : AA
Haftanın Öne Çıkanları

Trans olan oyuncu Ahmet Melih Yılmaz'ın annesi konuştu: Onun arkasındayım

2022-01-31 14:39 - MAGAZİN

Bu serveti hayal dahi edemezdi! Çıplak fotoğraflarını satan kadın futbolcu adeta para basıyor

2022-01-30 00:12 - SPOR

Kazakistan'da yaklaşık 40 milyon ton rezerve sahip yeni petrol yatakları keşfedildi

2022-01-31 16:39 - EKONOMİ

Selin Ciğerci transparan pantolonuyla iddialı pozlar verdi

2022-01-30 18:09 - MAGAZİN

Başkan açıkladı: Trezeguet, Süper Lig'e dönüyor

2022-01-30 20:12 - SPOR

Defne Joy Foster'ın Oğlu Can'ın Son Hali Şaşırttı!

2022-02-02 20:11 - MAGAZİN

Üç büyükler Emre Belözoğlu'nu çok kıskanacak! Premier Lig'den usta kanat getiriyor

2022-01-30 11:12 - SPOR

Okullar ne zaman açılacak? MEB 2021-2022 eğitim öğretim yılı çalışma takvimi açıklandı!

2022-01-31 11:12 - GÜNDEM

Kasımpaşa, Faslı futbolcu Dirar ile yollarını ayırdı

2022-02-02 18:08 - SPOR

İddialı yarışmacı Aycan Yanaç, Survivor All Star'da ayrılma kararı aldı

2022-02-03 07:37 - MAGAZİN

İlgili Haberler

Siirt'te Yavru Ayı ve Yaralı Kızıl Şahin Kurtarıldı

09:56 - YAŞAM

Bitlis Vakıflar Bölge Müdürü Ayan: “Ata Yadigârı Vakıflarımızı Yaşatıyoruz”

16:36 - YAŞAM

Basın Platformu Yönetimi Yeni Projeler İçin Toplandı

13:03 - YAŞAM

Siirt’te Milli Savunma Bakanlığı Mehteran Birliği’nden Konser

10:28 - YAŞAM

3.823 İşyerini Elektriksiz Bırakmış, Sanayi Üretimini Felç Etmişti: Trafo Hırsızına 8 Yıl 4 Ay Hapis Cezası!  

10:02 - YAŞAM

Günün Manşetleri

Siirt’te ot toplarken kayalıklardan düşen adam hayatını kaybetti

15:13 - GÜNDEM

Siirt’te GAP Destekli Sera Projesiyle Üreticilere Ziyaret

15:10 - GÜNDEM

Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak Hakkında Soruşturma

12:57 - GÜNDEM

Siirt'te 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda Ücretsiz Wi-Fi Hizmeti Başladı

10:48 - TEKNOLOJİ

Kooperatiflere 1 Milyon TL'ye Kadar Hibe Desteği Başladı

10:42 - GÜNDEM