?>

Gürban’dan Birecik’e enteğre fıstık işleme tesisi yatırımı

Türkiye'nin fıstık ihracatında Gaziantep’ten sonra önemli bir yere sahip olan ve yılda ortalama 100 bin ton kabuklu fıstık üretimi ile lider konumda bulunan Şanlıurfa’da fıstık tesisleri kurulmaya devam ediyor. IYI Parti Gaziantep Mi

EKONOMİ - 2 yıl önce

Türkiye’nin fıstık ihracatında önemli bir yere sahip olan ve yılda ortalama 100 bin ton kabuklu fıstık üretimi ile lider konumda bulunan Şanlıurfa’da fıstık tesisleri kurulmaya devam ediyor. Birecik OSB Bölgesi’nde bulunan ve ağızları tatlandıran fıstıkların kavrulmasından, paketlenmesine kadar birçok işlemin gerçekleştirileceği İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Mustafa Gürban'ın entegre tesisi 2 buçuk dönüm kapalı alanda hizmet sunacak.

Yaklaşık 30 milyon fıstık ağacı ile yılda ortalama 100 bin ton kabuklu fıstık üretimiyle lider konumdaki Şanlıurfa’da fıstık tesislerinin sayısı her geçen gün artıyor. 2022 yılında Ocak-Haziran döneminde 91 ülkeye 111 milyon 456 dolarlık fıstık ihracatı yapan şehrin Birecik OSB Bölgesi’nde bulunan ve İYİ Parti Gaziantep Milletvekili ve iş adamı Mehmet Mustafa Gürban’a ait kurulacak entegre tesis de bu ihracata önemli destek sağlayacak. 10 dönüm üzerinde 2 buçuk dönüm kapalı alanda bulunan entegre tesiste fıstık kavlatma, çıtlatma, kavurma ve paketleme işlemleri yapılıyor. Ülkenin birçok yerinde vatandaşların ağzını tatlandıran fıstıkların satışa hazır hale getirildiği tesiste 200 e yakın mevsimlik 50 çalışan sabit olmak üzere Şanlıurfa Birecik ve Gaziantep Nizip’ten istihdam edilmesi hedefleniyor.

Tatlıdan yemeğe, çikolatadan çerezlere kadar hemen her alanda Türk mutfağının değişilmez lezzetleri arasında yer alan ve ‘yeşil altın’ olarak nitelendirilen fıstık, Türkiye’nin yanı sıra yurt dışından da rağbet görüyor.

Öte yandan, Birecik OSB yatırımcıların tercih ettiği bölgeler arasında yerini alıyor. Bu bağlamda Mustafa Gürban, entegre fıstık tesisinin yanına 2 buçuk dönümlük bir alana zeytinyağı fabrikası da kuruyor. Baharat ve kuru gıdanın da bulunacağı fabrikanın yapım aşaması sürüyor.

Kaynak: KentHaber27.com

Haftanın Öne Çıkanları

HDP Milletvekili Tuncer Bakırhan’dan AK Parti Milletvekiline “Gel beraber Siirt’in sorunlarını çözelim”

2023-09-27 16:54 - GÜNDEM

Gaziantep’te dehşet gecesi. Ailesinden 4 kişiyi vurup intihar etti.

2023-09-28 01:19 - ASAYİŞ

Bakan Tekin yeni düzenlemeyi duyurdu…Türkçe ortalaması 70 olmayan sınıfı geçemeyecek!

2023-09-23 12:53 - EĞİTİM

Siirt’te Tarihi Eser Operasyonu: Bizans Ve Roma Dönemine Ait 930 Sikke ve Çeşitli Objeler Ele Geçirildi

2023-09-26 16:34 - ASAYİŞ

YÖK Başkanı Erol Özvar’dan GİBTÜ’ye övgü

2023-09-25 15:37 - EĞİTİM

Siirtli zanaatkarın 77 yıllık meslek aşkı

2023-09-26 16:39 - YAŞAM

“Hastane Üç Branşta Önemli Bir Merkez Haline Geldi”

2023-09-29 14:59 - SAĞLIK

İSO 500’de Lidersan’ın Rekor Yükselişi

2023-09-27 10:27 - EKONOMİ

Marius Sumudica: "Sumudica geri döndü"

2023-09-23 11:18 - SPOR

Öğrencilere, nakdi destek sağlayacak protokoller imzalandı

2023-09-25 13:03 - EĞİTİM

İlgili Haberler

Şanlıurfa’da Mart Ayında Elektrik Tüketimi Son 3 Yılın En Yüksek Seviyesine Ulaştı…  

09:37 - EKONOMİ

Dicle Elektrik’ten Kadın İstihdamına Katkı: 12 Yılda Kadın Çalışan Sayısı Yüzde 563 Oranında Arttı

10:50 - EKONOMİ

TEDB Siirt Temsilcisi Ömer Faruk Sevgi, İmar Sorunlarını Siirt Valisi ve Belediye Başkan Vekili Kemal Kızılkaya'ya Aktardı

11:22 - EKONOMİ

Siirt'e Yeni Spor ve Gençlik Yatırımları Geliyor

09:54 - EKONOMİ

Siirt'te Ekmek Fiyatlarına Yüzde 25 Zam

16:22 - EKONOMİ

Günün Manşetleri

Baka Uraloğlu Siirt’te Vatandaşlarla Bir Araya Geldi, Esnafı Ziyaret Etti

01:10 - GÜNDEM

Bakan Uraloğlu’ndan AK Parti Siirt İl Başkanlığı’na Ziyaret

01:02 - GÜNDEM

Bakan Uraloğlu'ndan Siirt Valiliği ziyareti ve İl Koordinasyon Toplantısı

00:54 - GÜNDEM

Bakan Uraloğlu Siirt’te: Yeni Demiryolu ve Yol Projeleri Tanıtıldı

00:46 - GÜNDEM

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde “CPR ve İleri Yaşam Desteği” Konulu Eğitim Düzenlendi 

10:23 - SAĞLIK