?>

Skandal talep: HDP'nin Millet İttifakı'ndan isteğini açıkladı!

HDP vekili Ömer Öcalan yaptığı açıklamada Türkiye'ye uygun olan yönetim biçiminin demokratik konfederal sistem olduğunu ifade etti.

POLİTİKA - 3 yıl önce

Anayasa'nın ilk dört maddesinin değişmesini isteyen HDP'nin tutumu sürerken, ittifak ortağı CHP'nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu "Kürt sorununu çözeceğim" demişti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamayla, Türkiye'de bir Kürt sorunu olduğunu ve çözümünün de HDP'den geçtiğini işaret etmişti.

İttifak ortakları CHP'nin söz konusu çıkışını değerlendiren HDP vekili İmam Taşçıer, "Anayasanın ilk dört ile 40 ve 41'inci maddesi değiştirilmezse, bazı kanunlardaki çekinceler kaldırılmazsa, Kürt sorunu tartışılamaz. Kürtlerin talepleri de bellidir." demişti. Söz konusu talebin ardından HDP, bu kez de yönetim biçiminin değişmesini istedi.

"FEDERAL SİSTEM İSTİYORUZ"

TBMM'deki bütçe görüşmelerinde söz alan HDP vekili Ömer Öcalan, mevcut bütçenin tartışılmasından önce sistemin değiştirilmesi gerektiğini açıkladı.

Merkezi hükümet sisteminde, merkezi ulus devlet sisteminde sayısal çokluğa göre sağlanan düzenin demokratik olmadığını söyleyen Öcalan, bu durumun tartışma ve değiştirme zeminini de engellediğini söyledi.

"ULUS DEVLETLE YÜRÜMEZ"

Mekanizmanın eleştirilmesinden önce merkezi ulus devlet sisteminin değişmesi gerektiğini savunan Öcalan şunları söyledi:

"Muhalefet de belki şu noktada ortaktır. AB'nin yerel özerklik şartı karşısında yer alıyorlar mı bilmiyoruz. Bu merkezi düzeydeki yapılanma, devlet mekanizması, yerelin bütçesini, geleceğini düşünmez. Buradaki yapı, antidemokratik bir yapıdır. Sistemin dışına çıkarak önermelerde bulunmamız gerekiyor.

Birden fazla etnik yapı, inançsal yapı, siyasal anlayışı içinde barındıran mekanizma, ulus devletle yürütülmez. Biz bunun karşısına demokratik konfederal sistemi koyuyoruz. Yoksa 100 yıldır böyle geldi. 2023 hedefi olanlar ülkeyi daha da uçuruma, daha da derinleşen çelişkilerin içerisine koyacaktır."

PKK DA "ÖZERKLİK İSTİYORUZ" DEMİŞTİ

Terör örgütü PKK'nın elebaşlarından Mustafa Karasu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'helalleşme' yolculuğuna ilişkin yaptığı açıklamada, "Biz helalleşmeye hazırız. Ama öyle kuru kuruya helalleşme olamaz." demişti.

Haftanın Öne Çıkanları

Cinsel içerikli film yıldızı Adriana Chechik'ten olay itiraf: Çekimler sırasında omurgam çıktı

2021-12-02 22:00 - MAGAZİN

Gonca Vuslateri, karavanda göbek ve kalça dansı yaptı

2021-12-06 16:02 - MAGAZİN

Bircan Bali ifşa edilen özel fotoğrafları hakkında konuştu: Bence öpün ilişki öpüşünce güzel

2021-12-05 13:00 - MAGAZİN

Mehmet Dinçer'le aşk yaşayan Hadise, Kaan Yıldırım'dan kalan tüm izleri sildi

2021-12-07 21:00 - MAGAZİN

Destan dizisinde bugün: Akkız, esirlikten kurtulabilecek mi?

2021-12-07 17:33 - MAGAZİN

İrem Derici, ödül törenine eski sevgilisi ile katıldı

2021-12-07 09:00 - MAGAZİN

Altın Kelebek Ödülleri'nde katılan Melis Sezen, dekoltesiyle ve sözleriyle törene damga vurdu

2021-12-05 21:32 - MAGAZİN

Seçil Gür'ün göğüslerine silikon taktırdığını gören sunucular, canlı yayında sessiz kalamadı

2021-12-01 13:33 - MAGAZİN

Müjde Ar ve Hülya Avşar'ın bilinmeyen fotoğrafları

2021-12-05 12:01 - MAGAZİN

47. Altın Kelebek Ödülleri'nde ünlülerin kıyafetleri nefes kesti!

2021-12-05 23:32 - MAGAZİN

İlgili Haberler

Yeni Yüzyıl Partisi’nden güçlü çağrı: “Türkiye’nin Yeni Yüzyılını birlikte inşa edelim”

15:22 - POLİTİKA

MHP Siirt İl Başkanı Cengizhan Tükenmez'den MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye Ziyaret

22:08 - POLİTİKA

"Temiz Siirt İçin Sıfır Atık" Projesiyle Geleceğe Temiz Bir Nefes

17:11 - POLİTİKA

DEM Pati Milletvekili Sarıtaş’tan TBMM’nde Siirt ve Gündeme İlişkin Önemli Sorular

14:18 - POLİTİKA

Mervan Gül: "Siirt İçin Çalışmaya Devam Ediyoruz"

11:22 - POLİTİKA

Günün Manşetleri

Siirt’te ot toplarken kayalıklardan düşen adam hayatını kaybetti

15:13 - GÜNDEM

Siirt’te GAP Destekli Sera Projesiyle Üreticilere Ziyaret

15:10 - GÜNDEM

Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak Hakkında Soruşturma

12:57 - GÜNDEM

Siirt'te 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda Ücretsiz Wi-Fi Hizmeti Başladı

10:48 - TEKNOLOJİ

Kooperatiflere 1 Milyon TL'ye Kadar Hibe Desteği Başladı

10:42 - GÜNDEM