?>

Son dakika! DİSK 2022 asgari ücret talebini 5.200 TL olarak açıkladı

Son dakika edinilen bilgilere göre, DİSK, 2022 yılı asgari ücret önerisini net 5 bin 200 TL olarak açıkladı. DİSK ayrıca diğer çalışanların ücretlerine de 1.000 TL iyileştirme isterken, en düşük emekli aylığının da asgari ücret düzeyine yükseltilmesini istedi.

EKONOMİ - 3 yıl önce

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) 2022 yılı için asgari ücret talebini Genel İş Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu. DİSK Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, "Asgari ücret sürecinde bütün emek örgütlerinin ortak bir tutum alması ve ortak politikalarla asgari ücret mücadelesi yürütmesinin son derece önemli olduğunu biliyoruz. Bu çerçevede geçmiş yıllarda DİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ tarafından açıklanan asgari ücrete ilişkin politikaların arkasında olduğumuzu bir kez daha açıklıyor ve bu yıl da benzer bir ortak tutumun son derece yararlı olacağını düşünüyoruz" dedi.

"ASGARİ ÜCRET 5.200 TL OLMALI"

DİSK'in asgari ücret talebini açıklayan Çerkezoğlu, "Gerek yoksulluk sınırı gerek gıda fiyatları artışı ve gerekse ekonomik büyüme dikkate alındığında 2022 yılında asgari ücreti en az net 5.200 TL olmalıdır. Dört kişilik bir ailenin asgari geçim şartlarını belirleyen yoksulluk sınırının Kasım 2021 itibarıyla 10 bin 200 TL'yi aştığını, Aralık 2021'de ve 2022 yılında daha da yükseleceğini dikkate alarak (bir hanede iki asgari ücretli çalışan olduğu varsayımı ile) asgari ücretin yoksulluk sınırının yarısından az olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle 2022 yılı asgari ücreti 5.200 TL olmalıdır." dedi.

"DİĞER ÜCRETLERE DE 1.000 TL İYİLEŞTİRME YAPILMALI"

"Bütün ücretlere 1.000 TL iyileştirme yapılmalıdır" diyen Çerkezoğlu, "Ücretlerin asgari ücret kadar kısmı için 1.000 TL tutarında vergi ve pirim indirimi sağlanmalıdır. Bu destek Hazine tarafından karşılanmalıdır. Böylece bütün çalışanların ücretlerinde 1.000 TL iyileştirme mümkün olacaktır." ifadelerini kulland.

"EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI ASGARİ ÜCRET DÜZEYİNE YÜKSELTİLMELİDİR"

Emekli aylıklarında düzenleme yapılması gerektiğini belirten Çerkezoğlu, "2008 yılında çıkarılan 5510 sayılı Yasa'dan önce asgari ücretten düşük emekli aylığı söz konusu değildi. Günümüzde emekli aylıkları Hazine tarafından karşılanan farkla 1.500 TL'ye tamamlanmaktadır. Emekli aylıklarında alt sınır asgari ücret olmalıdır."

Çerkezoğlu, DİSK'in taleplerini maddeler halinde şu ifadelerle paylaştı:

Asgari ücret ülkemizde en düşük ücret değil ortalama ücret haline gelmiştir. Asgari ücret tespitinde bu gerçek dikkate alınmalıdır.Asgari ücret sadece işçinin kendisinin değil ailesinin de geçim şartları dikkate alınarak adil bir düzeyde saptanmalıdır.Asgari ücret baskılanmış ve güdümlü resmi enflasyona göre değil geçim şartlarına ve ekonomik büyümeye göre saptanmalıdır. Dar gelirlilerin gıda enflasyonu ile kişi başına ekonomik büyüme asgari ücret artışında esas alınmalıdır.Asgari ücret net ödenmelidir. Ücretlerin asgari ücret kadar kısmından vergi alınmamalı ve asgari ücretliye bütçeden sosyal güvenlik pirim desteği sağlanmalıdır.Asgari ücret sonrası ücretlere uygulanacak vergi dilimi yüzde 10 olmalıdır. Vergi dilimlerine uygulanacak tarife enflasyon, ekonomik büyüme ve yeniden değerleme oranları dikkate alınarak saptanmalıdır.Asgari ücret artışında yoksulluk sınırı bir kriter olarak dikkate alınmalı ve hanede iki çalışan olması varsayımından hareketle asgari ücret yoksulluk sınırının yarısı civarında olmalıdır.Asgari ücret saptanırken bütün ücretlerde iyileşme sağlayacak vergi ve pirim desteği sağlanmalıdır.En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyinde olmalıdır.Diğer emek gelirlerindeki artışlar (ücretler, maaşlar, yevmiyeler ve emekli aylık ve gelirleri) asgari ücret artışının altında kalmamalıdır.Yasada yer alan teşmil mekanizması (toplu iş sözleşmelerinin sendikasız işyerlerine ve işçilere genişletilmesi) etkin biçimde uygulanmalıdır.Sendikalaşma ve toplu pazarlık önündeki engeller kaldırılmalı ve böylece Türkiye bir asgari ücretliler toplumu olmaktan çıkarılmalıdır.
Haftanın Öne Çıkanları

Başak Dizer ve Kıvanç Tatlıtuğ çiftinin erkek bebekleri olacak

2021-11-19 10:00 - MAGAZİN

Türkiye'de deprem riski olan bölgeler nerelerdir? Türkiye fay hattı haritası...

2021-11-17 16:33 - YAŞAM

Buharkent, Türkiye Tırmanma Yarışı'na ev sahipliği yapacak

2021-11-16 12:33 - SPOR

Basit Önlemler ile Çocukları Hastalıklardan Korumak Mümkün

2021-11-16 12:33 - SAĞLIK

Aleyna Tilki'nin annesi Havva Öztel, takipçisinin mesajlarını ifşa etti

2021-11-19 08:01 - MAGAZİN

Ronaldo'nun sevgilisinden Messi'ye kalpli sosyal medya mesajı: Aman duymasın

2021-11-18 01:32 - SPOR

İbrahim Hakkı’nın İzinde Gökyüzü Gözlem Şenliği

2021-11-16 12:12 - EĞİTİM

Karısını öpmek için Hamdi Alkan'dan izin istedi

2021-11-18 14:03 - MAGAZİN

Karısını öpmek için Hamdi Alkan'dan izin istedi

2021-11-18 14:03 - MAGAZİN

Murat Dalkılıç ile Sitare Akbaş ayrıldı mı? Flaş açıklama...

2021-11-19 02:32 - MAGAZİN

İlgili Haberler

Şanlıurfa’da Mart Ayında Elektrik Tüketimi Son 3 Yılın En Yüksek Seviyesine Ulaştı…  

09:37 - EKONOMİ

Dicle Elektrik’ten Kadın İstihdamına Katkı: 12 Yılda Kadın Çalışan Sayısı Yüzde 563 Oranında Arttı

10:50 - EKONOMİ

TEDB Siirt Temsilcisi Ömer Faruk Sevgi, İmar Sorunlarını Siirt Valisi ve Belediye Başkan Vekili Kemal Kızılkaya'ya Aktardı

11:22 - EKONOMİ

Siirt'e Yeni Spor ve Gençlik Yatırımları Geliyor

09:54 - EKONOMİ

Siirt'te Ekmek Fiyatlarına Yüzde 25 Zam

16:22 - EKONOMİ

Günün Manşetleri

Siirt’te ot toplarken kayalıklardan düşen adam hayatını kaybetti

15:13 - GÜNDEM

Siirt’te GAP Destekli Sera Projesiyle Üreticilere Ziyaret

15:10 - GÜNDEM

Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak Hakkında Soruşturma

12:57 - GÜNDEM

Siirt'te 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda Ücretsiz Wi-Fi Hizmeti Başladı

10:48 - TEKNOLOJİ

Kooperatiflere 1 Milyon TL'ye Kadar Hibe Desteği Başladı

10:42 - GÜNDEM