
Şırnak İl Tarım Müdürlüğünce ilçede çok sayıda akademisyenlerin katılımıyla düzenlenen panelde panelis olarak konuşan Uçak, tasarruflu şu kullanımınna değindi, Türkiye'nin yarı kurak iklim bölgesinde olup, yağışlar bölgelere ve mevsimlere göre farklılık gösterdiğini aktardı.
Toprak-bitki-su-ilişkileri, toprak nemi ifade şekilleri, toprak nem sabiteleri, kritik seviye etkili kök derinliği, sulama zamanının planlanması, aşırı sulama ve sulama yöntemlerine ilişkin bilgiler paylaşan akademisyen Uçak, şunları aktardı:
"Karık Sulama Metodu sıraya ekilen bitkiler için kullanılan bir metottur. Bu metotta; bitki sıraları arasında karık seddeleri hazırlanır. Su bu setlerin arasındaki karıklara bırakılır, sızdırma yolu ile sudan zarar gören bitkilerin sulanması için çok uygundur, kök boğazları su ile temas etmez. Sıra aralığı oldukça dar olan sebzelerin sulanmasında küçük karıklar kullanılırlar. Bunlara çizi adı verilir. Karık ve çiziler tarım alet ve makinaları ile kolayca açılabilirler. Suyun basınç altında özel başlıklar yardımı ile yukarı püskürtülmesi şeklinde yapılan sulamadır. Dik, meyilli, engebeli yerlerde uygulanır. Sebzelerde, nemden dolayı hastalıklara neden olmaktadır. Yaprak veya meyve üzerinde kalan su damlaları mercek görevi yaparak yanık gibi arazlar meydana getirmektedir. Ayrıca tozlaşma zamanı yapılan sulamalar döllenmeyi önlemektedir."